Stormflodssikring af de danske havne
De danske kyster og havne kommer i fremtiden mere og mere under pres fra havet, hvilket ses i antallet af stormflodsprojekter, der er under opsejling eller allerede i gang på havnene. Det er derfor vigtigt, at man vælger den rette kombination af midlertidige sikringsløsninger og permanente bygværker.
Når man skal sikre et havneområde, er der mange forhold, der skal tages hensyn til. Det skal fungere i hverdagen, det skal være æstetisk indbydende og komplimenterende for byen, men det skal samtidigt være sikkert, når havet stiger op, og beredskabsløsningerne skal være mandskabsmæssigt overskuelige.
I øjeblikket ser vi benyttelsen af vandfyldte tubebarrierer, men disse barrierer er efter vores mening ikke optimale, og slet ikke så gode som vel placerede og gennemtænkte permanente og demonterbare sikringstiltag, hvor kloakkerne er tænkt ind i projektet.
Beredskabspersonalet belastes hårdt, fordi opgaverne er så omfattende i størrelse og fordi det er hårdt fysisk arbejde i mange timer. Hvis disse stormfloder kommer oftere i fremtiden, vil disse ressourcer blive endnu mere belastet. Vi bliver nødt til at tænke på arbejdsmiljøet og nedsætte behovet for de langstrækte og tunge beredskabsløsninger, som tubebarrierer og sandsække, bl.a. fordi de ikke er nær så gode som velplacerede og gennemtænkte permanente og demonterbare sikringstiltag.
Muligheder for at stormflodssikre en havn
Beredskabsløsninger
- Beredskabsløsninger, hvor mobile dæmninger som vandfyldte tubebarrierer og sandsække udlægges, kræver meget mandskab at udlægge og rydde op efterfølgende.
Andre mobile dæmninger, som TEMPO-DAM, kan ikke punktere som tubebarrieren, og kræver en brøkdel af mandskabet. Derfor er den efter vores mening, en meget bedre løsning hvis man skal anvende en mobildæmning på havnen. TEMPO-DAM er en af verdens hurtigste mobile dæmninger, og kræver ingen pumper eller energi, for den hæver sig selv når vandet kommer, og tømmer sig selv når vandet trækker sig tilbage.
Faste og permanente vægge
- Faste vægge i beton eller granit placeret med omtanke, er klart den bedste form for stormflodssikring. Disse kan indgå i det daglige bybillede, men fjerner det åbne kig der normalt er på havnene. De kræver intet mandskab, og er en forholdsvis økonomisk fordelagtig løsning.
Hvor der er åbninger mellem murene, kan man anvende et utal af forskellige, midlertidige barriereløsninger, som meget hurtigt og let kan monteres og efterfølgende demonteres.
Mobile stormflodsvægge
- Demonterbare søjle-bjælkebarrierer kan anvendes på lange stræk, og sættes kun op, når stormfloden truer. Det vil sige, at havneområdet til daglig fortsat vil være et åbent område. Dette kræver dog mandskab og opbevaringsplads. Til gengæld så fylder selve sikringen kun 30 cm i bredden og kan nemt komme rundt om bygninger og igennem smalle steder, hvor tubebarriererne og TEMPO-DAM ikke kan benyttes. Disse løsninger kan etableres med højder på op til 5 meter.
Sammenklappelige stormflodsvægge
- Et alternativ til søjle-bjælkebarrierer er Aquaburgs sammenklappelige stormflodsvæg. Hele væggen pakkes sammen ned i en 14 cm rende i fortovet, og der er derfor ingen transport eller opbevaring af udstyr.
Automatiske stormflodsvægge
- Automatiske løsninger, der ikke kræver energi eller personale, er de bedste løsninger. Eksempelvis findes Hyflo’s “Self Closing Flood Barrier” der er en automatisk stormflodsmur, der til hverdag ligger skjult i fortovet, og når vandet stiger, så stiger hele væggen op af sig selv fra jorden uden behov for mandskab. Når vandet forsvinder, så sænker Hyflo’en sig selv igen. Hyflo’en kan fås op til 2,5 meter i højden, og der er ingen begrænsninger på længden. Hyflo’en kan som en af de få løsninger, placeres under havet, hvor den så hæver sig selv op, når den fyldes med luft.
Kloakker og installationer
- Afløbssystemerne kan føre vand om på den forkerte side af en sikringslinje, så hvis disse ikke er gennemtænkt på forhånd, kan det skabe store problemer. Det ser man med midlertidige løsninger som tubebarrierer, hvor de akut udlægges, der hvor der er plads. Når man får etableret permanente sikringslinjer på en havn, har man også mulighed for at gennemtænke afløbsforholdene på den våde og tørre side.
Beredskabsøvelser
Alle sikringstiltag som etableres til sikring af et område, skal vedligeholdes og en årlig beredskabsøvelse bør afholdes. Beredskabsøvelser kan blive dyre hvis de kræver meget mandskab i lang tid, og det kan skabe gener hvis veje og områder skal spærres af i længere tid. Grunden til at det er vigtigt med øvelser, er fordi man skal sikre sig, at alt materiellet er tilstede, fungerer, og personerne der skal håndtere det, ved hvad de skal gøre og hvor det skal gøres.
Derfor er det igen vigtigt at man vælger løsninger der kræver så lidt mandskab som muligt, og at det er løsninger der er hurtige, nemme og sikre.
Vandfyldte tubebarrierer tager lang tid at fylde, udlægge og tømme, så det vil nok ikke være noget man vil træne i en by. Når man så ikke træner det, er der risikoen for at det går galt når stormfloden så kommer. Derudover kan man ikke være sikker på, at beredskabet kan komme med deres tubebarrierer, for de har et vist antal de disponerer over, og de prioriteres hårdt og kontant på landsplan.
Udgifter til anlæggelse af sikringstiltag contra udgifter til vedligehold og beredskabsøvelser
Hvis man i anlægsfasen investerer i automatiske løsninger som Hyflo’en, kan man så godt som eliminere udgifterne til vedligeholdelse og øvelser. En mand kan udføre en årlig funktionstest af Hyflo’en, ved at pumpe vand ned i kammeret, og så hæver den sig selv. Når testen er gennemført, lukkes vandet blot ud i havnen igen. Nemmere bliver det ikke!
Bjælkebarrierer består af robuste komponenter, som sjældent går i stykker. De kan opstilles på tværs af en vej på 10 min af to mand, så de er meget hurtige at opstille.
Ved at lave en større investering i anlægsfasen, får man en løsning der på sigt er mere robust, sikker og knap så mandskabs- og omkostningstung.
Vores anbefaling til stormflodssikring af havne
Vores anbefaling til sikring af de danske havne er, at man i samarbejde med det lokale forsyningsselskab, beredskabet, kommunen, brugerne og borgerne får klarlagt behov og udfordringer. Derefter kan man, sammen med et dygtigt arkitekt- og ingeniørfirma, implementere en kombination af de forskellige løsninger, der tilgodeser udforingerne og behov, efter nedenstående forslag.
- I byens flotteste og mest brugte del af havnen bør man etablere lange stræk af Hyflo’s automatiske stormflodsmure, der er skjult i fortovet og kommer op af sig selv. Disse kan man kombinere med faste vægge, hvor ophold og leg kan foregå.
- Åbninger mellem betonvæggene kan man eksempelvis lukke med bjælkebarrierer eller en Hyflo. I de områder på havnen / i byen, hvor vandstanden er lav, kan man så anvende TEMPO-mobildæmningen, som rulles ud og fungerer som en økonomisk og mandskabseffektiv sikring.
- Kloaknettet tilpasses, og afspærringsmuligheder indbygges i systemet, så det passer til sikringslinjen.
- Installationer såsom kloaker, fjernvarme, el og kommunikation, skal være optimeret til ”fortsat drift”, og må ikke skabe afbrydelser på den tørre side af sikringslinjen.
Hvis ovenstående opskrift anvendes, vil man få en havn eller et byområde, der mandskabsmæssigt er nem at sikre, ikke vedligeholdelsestung, og som samtidig opfylder de fleste borgeres ønske om sikkerhed, samt byplanlæggeres og arkitekters krav til æstetik og arealanvendelse.
Kontakt os i dag
Vil du vide mere?
Finder du ikke nok informationer her på vores hjemmeside, er du altid meget velkommen til at kontakte os.
Ring til os på telefon (+45) 25 73 97 51 eller send en mail til kontakt@stormflodssikring.dk. Vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.